Active TopicsActive Topics  Display List of Forum MembersMemberlist  CalendarCalendar  Search The ForumSearch  HelpHelp
  RegisterRegister  LoginLogin
Zdravstvena in socialna varnost samozaposlenih
 Artservis Forum : Priročnik : Zdravstvena in socialna varnost samozaposlenih
Message Icon Topic: O novi obveznosti do Dursa Post Reply Post New Topic
Author Message
Axa
Novinec
Novinec


Joined: 21.9.2005
Location: Slovenia
Online Status: Offline
Posts: 9
Quote Axa Replybullet Topic: O novi obveznosti do Dursa
    Posted: 04.2.2009 at 00:25
< ="Content-" content="text/; charset=utf-8">< name="ProgId" content="Word.">< name="Generator" content="Microsoft Word 12">< name="Originator" content="Microsoft Word 12"><>

Tole bo daljše pismo z več vprašanji, ampak drugače ne gre.Da je nova uredba oslarija, itak ne gre ponavljati. Ker pa je že tu, imam nekaj vprašanj.

 

Kar zadeva oddajo teh treh številk, me to niti ne moti, saj si polovico prispevkov plačujem sama in se številke res razlikujejo od meseca do meseca - to sem v "papirnati obliki" počela že doslej in me v bistvu ni prav zaposlovalo..

 

Ampak:


 1. KAKO NAJ VEM, KOLIKO ČASA DELAM? Vprašanje se zdi čudno, toda: ogromno dela opravim med razmišljanjem, ljudje pa ne razmišljamo "na uro". Včasih je to med tekom, spet drugič med kuharijo, tretjič pa dejansko med "delom", torej za pisalno mizo. Rešitve se mi porajajo na vseh mogočih mestih. Ker delam doma, lahko delam 45 minut, si grem oprat glavo, potem delam 3 ure 25 minut ... Včasih se pomoči zbudim, pridem do nekaj idej, si jih zapišem, pa spet zaspim ... Sama resnično nisem dovolj pametna, da bi znala opredeliti, koliko časa dejansko delam. Nikakor pa ne morem ves čas zapisovat vsake minute in se odločat, ali je to delo, ali pa moje "zasebno" razmišljanje. Enako velja za soproga, ki je skladatelj. Skratka - in to je mišljeno brez ironije - KAKO NAJ UGOTOVIM, KOLIKO ČASA NA MESEC DELAM, ne da bi živela s štoparico v žepu - med delom in na dopustu? In kako ločiti, kaj je zasebno in kaj "službeno" razmišljanje?

 

2.. Zadržanost od dela: ker imam kronično bolezen, nekaj dni na mesec nisem zmožna dela - enkrat kak dan, drugič ves teden, tretjič trikrat po pol ure na dan ... odvisno od muhavosti bolezni in hudih stranskih učinkov močnih zdravil, ki vplivajo tudi na možgane, moje "delovno orodje". Ker to ne znese 30 delovnih dni nepretrgano, seveda nisem upravičena do nadomestila (čeprav to na leto nanese kar veliko dni), zato se tudi ne hodim vlačit po zdravstvenih čakalnicah, ker od tega ne bi imela nič in si kvečjemu  nakopala kak virus, za to pa seveda spet ne bi dobila nadomestila.

Ali je to odsotnost od dela ali ne?

 

3. Obrazec je nerazumljiv, ne pomagajo niti navodila, kaj šele zakoni, ki jih nekdo, ki ni pravnik, itak ne razume. Napisan je na kožo ljudi, ki imajo približno 40-urni delovnik (+ kakšna nadura), pa za podjetnike, ki obvladajo knjigovodstvo, birokratska opravila. Če nisi človek, ki obvlada take reči, knjigovodja pa si ne moreš privoščiti, jih preprosto ne razumeš.

Obrazec bi moral biti prilagojen samozaposlenim v kulturi (vsaj glede maloumnih postavk, ki se nanašajo na delovni čas).

Lahko bi tudi pripravili navodila, ki bi bi se nanašala prav na nas in bi bila RAZUMLJIVA. Govorila sem z najmanj dvajsetimi kolegi in NIKOMUR se niti ne sanja, kako izpolniti obrazec. Pa menda nismo največji idioti. MzK/Durs bi moral pripravili nekakšno šablono izpolnjenega obrazca za samozaposlene v kulturi.


4. Ker je začetek uveljavljanja uredbe prestavljen na konec meseca, me zanima, ali obrazec za prispevke oddam po starem, torej na papirnatem obrazcu?

 

Opravičujem se za tole pisarijo, vendar preprosto ne vem, kaj naj storim.
IP IP Logged
Post Reply Post New Topic
Printable version Printable version

Forum Jump
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot create polls in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Artservis je projekt Zavoda SCCA Ljubljana