Active TopicsActive Topics  Display List of Forum MembersMemberlist  CalendarCalendar  Search The ForumSearch  HelpHelp
  RegisterRegister  LoginLogin
Malo mešano
 Artservis Forum : Razno : Malo mešano
Message Icon Topic: zakaj sploh umetnost Post Reply Post New Topic
Author Message
smmart
Novinec
Novinec


Joined: 29.8.2005
Location: Slovenia
Online Status: Offline
Posts: 9
Quote smmart Replybullet Topic: zakaj sploh umetnost
    Posted: 29.8.2005 at 23:06

poziv k sodelovanju v javnomnenjski raziskavi

 

ZAKAJ SPLOH UMETNOST?

 

Verjetno si vsi, ki smo kakorkoli vpleteni v kulturno dogajanje, od časa do časa ali konstantno, zastavljamo podobna vprašanja - ali pa bi si jih morali… :

 

KATERE SO FUNKCIJE UMETNOSTI –

V ČEM JE NJEN SMISEL,

KAKŠNE SO NJENE NALOGE IN ALI JIH IZPOLNJUJE,

V ČEM JE NJENA KORIST,

DO KAM SEŽE NJEN VPLIV,

KATERE VLOGE IGRA,

ČEMU IN KOMU JE NAMENJENA IN

ALI JE NA KAKRŠEN KOLI NAČIN UPORABNA –

V RAZMERJU DO MENE OSEBNO IN DO ŠIRŠE DRUŽBE,

V MOJEM OŽJEM PROSTORU IN SPLOŠNO V SVETU?

KATERI SO GLAVNI RAZLOGI, DA SE V NJEJ UDEJSTVUJEM?

 

Prosim, da svoja kratka ali dolga stališča, mnenja, odzive in teorije pošljete na elektronski naslov smm.art@planet.si (izbor prispevkov bo na ogled širši javnosti, k branju pa boste povabljeni v mesecu decembru), ali pa jih objavite na forumu.

 

Tekstu pripišete svojo starost, spol, ter na kakšen način ste vključeni v umetnost (zgolj zaradi statistične obdelave podatkov), tisti, ki ne želite, da se vaši teksti uporabljajo brez navedenega avtorja, pa dodajte še ime in priimek.

 

Pridobljeni teksti o osebnem dojemanju umetnosti bodo pomemben del diplomske naloge z naslovom »Umetnost v rabi«.

 

Rok oddaje: 31. oktober 2005

 

Vsem, ki ste pripravljeni ubesediti svoj pogled na umetnost ter z drugimi deliti svoje dileme in spoznanja, se že vnaprej zahvaljujem. S tem ne le prispevate k nastanku mojega diplomskega dela, temveč širite nove vidike in posledično pripomorete k boljšemu razumevanju sodobne umetnosti v širši družbi.

 

Maja Modrijan

IP IP Logged
vita
Novinec
Novinec


Joined: 13.9.2005
Location: Slovenia
Online Status: Offline
Posts: 2
Quote vita Replybullet Posted: 13.9.2005 at 11:14
zdravo

ideja se mi zdi super, upam, da bo čimveč ljudi stimuliralo k premisleku - vedno je fino če se vprašaš stvari, ki so na splošno "same po sebi umevne".

Imam pa dve vprašanji:
tu imam par ljudi, ki bi sodelovali - lahko odgovarjajo v angleščini?

trenutno delam na projektu začasne galerije na mejnem prehodu v duty free shopu, ki je trenutno zapuščena, zmenili pa smo se, da jo lahko uporabljamo vsaj eno leto oz. do naslednjega poletja.
v bistvu sem se srečala z vprašanjem - galerija? kakšna galerija? ali je lahko drugačna? sam koncept galerije...

imaš mogoče ti ali kdorkoli kakšno idejo - kaj je mogoče fajn prebrat, s kom govorit, ideje predlogi ...?

sonce
vita

IP IP Logged
smmart
Novinec
Novinec


Joined: 29.8.2005
Location: Slovenia
Online Status: Offline
Posts: 9
Quote smmart Replybullet Posted: 16.9.2005 at 22:47

hvala Viti za prvi odgovor preko foruma (očitno ljudje k temu projektu raje pristopajo bolj intimno in pošiljajo prispevke zgolj na moj mail). seveda so zaželjeni tudi prispevki v angleškem jeziku, tu je besedilo za tujejezične prijatelje:

Call / appeal for participation in public opinion research

 

 

WHY ART AT ALL?

 

 

Probably every one of us, who are  involved in cultural happening in any way, whether it means from time to time or constantly, ask ourselves questions like this – or perhaps we should …

 

WHAT ARE FUNCTIONS OF ART –

WHAT IS ITS SENSE,

WHAT ARE ITS TASKS AND ARE THEY FULFILLED,

WHERE IS ITS BENEFIT,

HOW WIDE IS ITS INFLUENCE,

WHAT ROLES DOES IT PLAY,

TO WHAT AND TO WHOME IS IT MEANT FOR,

WHAT IS ITS PURPOSE,

IS IT USEFUL IN ANY WAY –

RELATED TO ME PERSONALY AND TO WIDER PUBLIC,

REGARDING MY EVERYDAY ENVIRONMENT AND MILIEU AND GENERALLY IN THE WORLD?

WHAT IS MY MAIN REASON FOR PARTICIPATION IN ART?

 

Please send your short or long statements, reactions, and theories until 31st of October 2005 on e-mail  smm.art@planet.si . You are welcome to participate and send your contribution. Selected wordings will be also available for public and you will be invited to read them in December.

 

Add your age, sex, and in which way you are involved in art (just for the statistics). Those, who do not want their texts to be used without name of the author, add also your full name.

 

Texts about personal understanding of art will constitute an important part of the diploma work with title “Art in use”.

 

 

Deadline: 31. October 2005

 

 

Sincere thanks to all of you, who are willing to put your view of art into words and share your dilemmas and cognitions with others. By this, you do not only contribute to the realization of my diploma, but you are also spreading new views and help public society to understand contemporary art better.

 

Maja Modrijan

 

Forwarding the appeal is more than welcome, so it can reach the widest public. In this way the number of contributions and the diversity of contents will rise. So thanks to your help, the significance and the quality of the research can grow.

hvala za posredovanje in upam tudi na tvoj prispevek! glede galerije pa moram se malo razmislit. predlagam, da odpres popolnoma samostojno temo na forumu, kjer bo bolj opazna in ti bo lahko svetovalo večje število ljudi...

lp, mmaja

IP IP Logged
zorica
Novinec
Novinec
Avatar

Joined: 08.6.2005
Location: Slovenia
Online Status: Offline
Posts: 6
Quote zorica Replybullet Posted: 22.9.2005 at 17:04

Kaze, da so minili zuljavi casi pisanja diplomskih nalog. Huda vprasanja si postavil-a, dragi smmart,vsi si jih postavljamo, zlasti takrat ko pride tetkkka kriza in ko cloveka presine, kaksna bedarija je vse skupaj. Zelim ti, da uspesno koncas diplomsko nalogo in najdes cimvec odgovorov.

IP IP Logged
smmart
Novinec
Novinec


Joined: 29.8.2005
Location: Slovenia
Online Status: Offline
Posts: 9
Quote smmart Replybullet Posted: 25.9.2005 at 20:17

Nikakor se ne morem dokončno odločiti, kako bi si razložila prvi stavek. Kakšni so bili nekdanji "žuljavi časi"? Tudi jaz upam, bom našla čim več odgovorov. Lahko pričakujem tudi prispevek od Zorice?

lp, mmaja

IP IP Logged
zorica
Novinec
Novinec
Avatar

Joined: 08.6.2005
Location: Slovenia
Online Status: Offline
Posts: 6
Quote zorica Replybullet Posted: 30.9.2005 at 11:34

Maja, prevec resno si vzela ta prvi stavek, pa saj sem ga oznacila v navednicah. Ko sem jaz pisala diplomo, sem se prevec resno lotila vsega, pol pa vidis, da lahko na 15 straneh gres mimo in te nihce nikoli ne vprasa, kako pa je bilo na tvoji diplomi. Kar pa se tice postavljenih vprasanj pa takole. Kratko in jedrnato.

Menim, da je umetnost z vidika življenske uporabnosti čisto nepotrebna, je prestiž in komunikacijsko sredstvo za peščico avtorjev in uporabnikov. Angažirana konceptualna umetnost je ilustracija tistega kar nam je že znano, pogosto pakiranje v poduhovljenost pa manipulacija za preživetje umetnikov. Ker je to edino kar znamo, se v njej udejstvujemo. Konec koncev je kapital edino kar potrebujemo. Da lahko jemo in plačujemo položnice. Za čistočo psihe pa je bolj zdrav šport. Glavno je, da verjameš v veliki U (umetnost), če pa ne, se stvari zakomplicirajo.

Mmaja, uživi.

 

IP IP Logged
smmart
Novinec
Novinec


Joined: 29.8.2005
Location: Slovenia
Online Status: Offline
Posts: 9
Quote smmart Replybullet Posted: 30.9.2005 at 12:38

Ne, ne, ni bilo nic prevec resnega, zgolj obrazložitev me je zanimala. Hvala za zanimiv prispevek, ce ga bom hotela se statisticno obdelati, pa potrebujem se starost, ter na kakšen način si vključena v umetnost. Podatke mi lahko posljes tudi na smm.art@planet.si

Kaj pa vseh tistih 290 ostalih, ki ste pokukali v tole temo na forumu? Kaksen je vas pogled?

Se vam zdi nesmiselno razpravljati ali enostavno nimate oblikovanega mnenja?

Ce imate tezave s pisanjem lastnega prispevka, lahko zdaj komentirate mnenje Zorice!

 

lp, mmajaEdited by smmart
IP IP Logged
kukart
Novinec
Novinec
Avatar

Joined: 01.10.2005
Location: Slovenia
Online Status: Offline
Posts: 1
Quote kukart Replybullet Posted: 01.10.2005 at 21:29

Angažirana konceptualna umetnost je ilustracija tistega kar nam je že znano.....pojma nimaš kaj govoriš.......kaj pa je konceptualna umetnost?...da slišimo...v čem je njeno bistvo?...zakaj je nastala?...najbrž ne veš točno za kaj se gre,ne?

Menim, da je umetnost z vidika življenske uporabnosti čisto nepotrebna.....mogoče....a je film potreben...a je tv potrebna....čemu služi si potem pa lahko enostavno odgovoriš.Zakaj poslušaš glasbo....zelo podeben razlog verjetno....potem takem najbolje da kar zapreš svoj pc in ga zabrišeš naravnost v koš.(ni primarna dobrina)

 

IP IP Logged
Marjan
Novinec
Novinec


Joined: 13.10.2005
Online Status: Offline
Posts: 1
Quote Marjan Replybullet Posted: 13.10.2005 at 10:44

Spoątovana Maja,

nekako se mi zdi prav, da nam poveste, kje ątudirate, kaj ątudirate in da se nasploh predstavite. Ne bom vam trgal uąes zaradi trgovskega ľargona, ki ste ga uporabili pri vpraąanjih. Če je vseeno vaąemu mentorju, ne sme biti vseeno vam, lahko pa bi ta svoj "stil" vsaj utemeljili. Obračate se na ljudi, ki si v tej obliki vpraąanj skoraj ne zastavljajo, če pa si jih ľe, si jih v obupnem trku z okoljem, ko mu odgovarjajo nanje. A vaąa vpraąanja so na ľalost ľe tudi odgovori, so bolj na ravni klepeta in ne ankete. Obstaja strokovna literatura o anketiranju, ki ste jo zaobąli, za diplomo pa bi ľe morali vedeti nekaj več o metodah raziskovanja. Predlagam vam, da pregledate odgovore in da tiste, ki vas bodo upoątevali, vpraąate kaj tehtnejąega in bolj poznavalskega.

IP IP Logged
smmart
Novinec
Novinec


Joined: 29.8.2005
Location: Slovenia
Online Status: Offline
Posts: 9
Quote smmart Replybullet Posted: 16.10.2005 at 21:02

Študiram likovno pedagogiko na PeF v Ljubljani. Ker sem dajala prednost raziskavi in poudarek na vprašanja, ki jih zastavljam, se mi ni zdela potrebna podrobna predstavitev sebe. Glede trgovskega žargona, o katerem govorite, bi morali biti bolj natančni, ker ne vidim povezave. Vprašanja sem zastavila široko, tako da so možni najrazličnejši odgovori, vsa pa so zamišljena v nekem smislu kot podvprašanja glavnemu – zakaj sploh umetnost?.  Glede na prispevke, ki sem jih prejela, vidim, da so bili nekaterim v pomoč pri iskanju odgovorov. Če ste v mojih vprašanjih že zasledili odgovore, bi jih z veseljem prebrala in upam, da boste našli čas, da jih napišete. Ker razumem pojem “anketa”, ga v zvezi z mojo raziskavo nisem uporabila. Kot sem napisala, gre za zbiranje mnenj, dilem, stališč… To bo le en del mojega praktičnega dela diplomske naloge, ki bo tekstovno dopolnjeval teoretični del. Drugega kosa mojega praktičnega dela se bom lotila bolj avtorsko in tridimenzionalno (likovno delo). Tudi to je razlog, da moja diploma ne temelji na statističnih obdelavah.

Hvala za odziv, lp, mmajaEdited by smmart
IP IP Logged
smmart
Novinec
Novinec


Joined: 29.8.2005
Location: Slovenia
Online Status: Offline
Posts: 9
Quote smmart Replybullet Posted: 31.12.2005 at 22:51

rezultati javnomnenjske raziskave so objavljeni v sklopu treh blogov na strani dela (www.delo.si/blog) in sicer pod avtorstvom smmart, naslovi blogov so "zakaj sploh umetnost 1, 2 in 3"

na željo zainteresiranim pošljem tekst v celoti kot word dokument tudi na e-mail.

hvala vsem, ki ste sodelovali, lp, mmaja

IP IP Logged
Urednica
Administrator
Administrator
Avatar

Joined: 30.5.2005
Location: Slovenia
Online Status: Offline
Posts: 26
Quote Urednica Replybullet Posted: 04.1.2006 at 15:05

Link na Majin blog je:

http://www.delo.si/blog/smmart/

 

 

 

 

IP IP Logged
coyote
Novinec
Novinec
Avatar

Joined: 27.12.2005
Location: Slovenia
Online Status: Offline
Posts: 1
Quote coyote Replybullet Posted: 14.1.2006 at 15:45
Meni se zdi, da je potreba po kulturnih dejavnostih prisotna povsod po svetu in ne le na področju Slovenije, zato bi bilo morda potrebno umetniška dela s pomočjo sofinanciranja ponuditi in predstaviti tudi na tujih trgih, s tem pa bi se pojavil tudi vsesplošen interes za zanimanje raznih drugih dogodkov in dejavnosti. Prav lepo bi bilo slišati od kakega tujca, da se v Sloveniji nekaj dogaja na področju kulture, in da je zaradi tega tudi prišel na obisk, ali da je morda prebral kakšen slovenski roman, preveden v tuj jezik.
 
Lep pozdrav.
Mladen Tratnjak,

Dobrodošli na internetno stran o pisateljstvu.
http://users.volja.net/tratnjak/INDEX2.HTML
IP IP Logged
Post Reply Post New Topic
Printable version Printable version

Forum Jump
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot create polls in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Artservis je projekt Zavoda SCCA Ljubljana