Active TopicsActive Topics  Display List of Forum MembersMemberlist  CalendarCalendar  Search The ForumSearch  HelpHelp
  RegisterRegister  LoginLogin
Zdravstvena in socialna varnost samozaposlenih
 Artservis Forum : Priročnik : Zdravstvena in socialna varnost samozaposlenih
Message Icon Topic: Vabilo k debati in izhodišča Post Reply Post New Topic
Author Message
Urednica
Administrator
Administrator
Avatar

Joined: 30.5.2005
Location: Slovenia
Online Status: Offline
Posts: 26
Quote Urednica Replybullet Topic: Vabilo k debati in izhodišča
    Posted: 16.9.2005 at 15:32

Odpiramo debato, ki naj pomaga razjasniti situacijo v zvezi z nedavnimi spremembami zavarovalnih osnov za samozaposlene. Nekateri samozaposleni ste pred kratkim dobili obvestilo svoje davčne izpostave, v katerem vas obveščajo, da so se z avgustom 2005 spremenile zavarovalne osnove. Obenem so vas obvestili, kakšna je vaša zavarovalna osnova za mesec avgust 2004. Durs je samozaposlenim naročil, da prispevke za socialno varnost po novih zavarovalnih osnovah prvič obračunajo in plačajo do 15. 9. 2005.


Za samozaposlene, ki jim prispevke plačuje država, so te novosti bržkone velik šok, saj mnogi verjetno še nikoli niso poslali Dursu mesečnega obračuna za prispevke za socialno varnost. Nekateri pa bodo morali te prispevke odslej tudi sami doplačevati.

Vabljeni k debati vsi, ki imate vprašanja in/ali izkušnje s tem, oziroma ste na va
ših davčnih uradih pridobili različne - bodisi koristne, bodisi nepopolne ali kontroverzne informacije
.

Nekaj osnovnih informacij za izhodišče debate

Če še niste prejeli obvestila iz Dursa, ga niste bržkone zato, ker še čakate na dohodninsko odločbo za leto 2004. Razvrstitev  v zavarovalno osnovo se namreč (med drugim) določi (tudi) na podlagi zadnje odločbe o odmeri dohodnine.

 

Na Dursu smo pridobili informacije, da imajo dolžnost pošiljanja mesečnega obračuna za prispevke za socialno varnost vsi samozaposleni, ne glede na to ali si prispevke plačujejo sami ali jim jih plačuje MK. Po njihovih besedah so si morali samozaposleni v kulturi, katerim je prispevke plačevalo MK, tudi doslej doplačevati prispevke, če so njihovi dohodki po dohodninski napovedi prekoračili določeni limit. Glede oddajanja poročil pa pravijo, da so zavezance sicer opozarjali na njihovo dolžnost oddajanja poročil, niso pa uradno ukrepali.

 

Znotraj zavarovalnih osnov obstaja lestvica osmih kategorij, ki se med sabo razlikujejo glede na doseženo dohodninsko osnovo. Do sedaj se je zavarovalna osnova zavarovanca določala glede na višino pokojninske osnove (izračunavali so jo glede na NPO - bruto najnižjo pokojninsko osnovo). Po novem pa se zavarovalna osnova določa glede na višino povprečne plače (PP) zaposlenih v RS za predzadnji mesec pred mesecem, v katerem se določa zavarovalna osnova.

 

Nekateri od samozaposlenih, ki jim prispevke plačuje država, bodo morali po novem sami doplačevati razliko med prispevki, plačanimi iz državnega proračuna in prispevki od osnove, v katero so uvrščeni. To se zgodi v primeru, da njihova davčna osnova za leto 2004 znaša več kot 3,210.852,00 SIT, kar je meja za prehod iz druge v tretjo kategorijo lestvice zavarovalnih osnov.

 

Tistim samozaposlenim, ki imajo pravico do plačevanja prispevkov za socialno varnost s strani države, Ministrstvo za kulturo plačuje zavarovalno osnovo, ki se imenuje 60% povprečne plače. Za mesec avgust je ta prispevek znašal 62.388,5  sit. Če znaša vaša davčna osnova za leto 2004 do vključno 3,210.852,00 sit, kar je meja druge kategorije, je vaš prispevek v celoti pokrila država. V primeru, da se zavarovanec naprimer nahaja v tretji kategoriji, pa je po novem njegova bruto zavarovalna osnova 90 % PP –  doplačilo je dolžan poravnati sam. 

Novost bo zlasti prizadela tiste samozaposlene, ki jih je delovna štipendija ali nek večji honorar potisnil v katero izmed doplačilnih kategorij na lestvici. Na Ministrstvu za kulturo so seznanjeni s temi davčnimi novostmi in pravijo, da se zavedajo problema dodatne finančne obremenitve samozaposlenih. Obljubljajo, da se bodo temu problemu posvetili takoj po opravljenem referendumu o zakonu RTVja.


Vaši odmevi, komentarji, informacije
Vašim komentarjem je namenjen drugi predal tega foruma.


Koristne povezave ter obširnejše informacije

 

Prispevki za socialno varnost samozaposlenih (spletna stran Durs)

 

Osnove za plačilo ter zneski prispevkov za socialno varnost za mesec avgust 2005 (spletna stran Durs: Prispevki za socialno varnost samozaposlenih – Splošno – Avgust 2005-čisto na dnu strani).

Davčne olajšave 2005 in zmanjšanje dohodninskih osnov (spletna stran Durs):
-
Davčno osnovo
je mogoče znižati s Splošno olajšavo ter Posebno osebno olajšavo.
- Zmanjšanje za znesek premij dodatnega pokojninskega zavarovanja ki jih je javni uslužbenec plačal sam.

Obrazec “Obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike" se kupi v DZS, imenuje se 7.113. Ker pa ni obvezen, ga lahko kupiš le prvič in potem kopiraš, prepišeš, digitaliziraš…
Edited by Urednica
IP IP Logged
Post Reply Post New Topic
Printable version Printable version

Forum Jump
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot create polls in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Artservis je projekt Zavoda SCCA Ljubljana