Print Page | Close Window

kulturniki in porodniške & bolniške

Printed From: Artservis
Category: Priročnik
Forum Name: Zdravstvena in socialna varnost samozaposlenih
Forum Discription: debate o socialnih prispevkih, o porodniški, bolniški, itd.
URL: http://www.artservis.org/forum/forum_posts.asp?TID=176
Printed Date: 24.8.2019 at 05:51


Topic: kulturniki in porodniške & bolniške
Posted By: brbr
Subject: kulturniki in porodniške & bolniške
Date Posted: 10.3.2006 at 11:29

Od tega meseca imam status samozaposlene v kulturi in si sama plačujem prispevke. Avgusta bom rodila in pripadala naj bi mi tudi porodniška. Kolikor mi uspe razbrati zakone, bi se mi splačalo plačevati čim višje prispevke, ker bo potem višja tudi porodniška (in to 12 mesecev, višje prispevke pa bom plačevala le 4 mesece). Ker pa se bojim, da je to videti preveč dobro, da bi bilo res, in da je kje skrita kaka "caka", ki je nisem uspela odkriti, me zanima, ali ima kaka podobne izkušnje?

lp,

B.

 
Replies:
Posted By: katja
Date Posted: 16.3.2006 at 12:07
za porodniško se ti šteje povprečje preteklih 12 mesecev. Če si boš plačevala višje prispevke se ti bo povprečje pač nekoliko zvišalo.Če si bila preden si dobila status prijavljena na borzi in si tam dobivala kakršnokoli podporo se ti tudi to šteje v povprečje. v porodniško boš šla en ali dva meseca pred porodom, tako da se ti šteje preteklih 12 mesecev npr. do junija. lp

-------------
katja


Posted By: april
Date Posted: 25.10.2006 at 10:54
Mene pa zanima, kje, kako in koliko lahko doplačuješ to zavarovalno vsoto in kako se to konkretno pozna - npr. koliko porodniške dobiš, če nič ne doplačuješ in koliko moraš doplačevati, da se pozna pri porodniški.


Posted By: brbr
Date Posted: 25.10.2006 at 23:45
Jaz sem si sama plačevala prispevke (mi jih ne ministrstvo) in namesto 1. razreda, ko plačaš prbl. 46.000, sem 4 mesece plačevala 4. razred (prbl. 127.000 mesečno). Prej sem bila študentka. Za porodniško se ti upošteva, koliko prispevkov si v povprečju plačeval v zadnjih 12 mesecih. Če si študent ali brezposeln je to minimalac. Pri meni je torej bilo 8 mesecev minimalca (kot da bi si plačevala 46.000) in 4 mesece višje - kar mi je zneslo, da imam sedaj porodniško prbl 115.000 na mesec. Če pa ne bi plačevala višje osnove, bi imela porodniško dobrih 60000 jurjev. S štirimi mesci plačevanja po dobrih sto jurjev, sem torej dobila 12 mesecev x dobrih sto jurjev. Se mi je torej splačalo, saj bom dobila 12 mesecev po 50.000 jurjev več kot bi sicer.
Uf, malo zmedeno sem to napisala. Upam, da si kaj razumela. Sicer pa imaš program za izračun višine porodniške na straneh centra za soc. delo, Šiška: http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/izracunOSNOVA.asp - http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/izracunOSNOVA.asp
lp


Posted By: april
Date Posted: 26.10.2006 at 08:50
zelo hvala za informacijo!


Posted By: april
Date Posted: 26.10.2006 at 09:34
še nekaj ... a se te prispevke plačuje na davčni upravi? vsak mesec, s položnico ali kako? ne plačujem si sama, pa ne vem ...


Posted By: brbr
Date Posted: 26.10.2006 at 10:28
vsak mesec s položnicami do določenega datuma - primer in vse številke, račune, pa dobiš na davčni upravi. daj jih še tam povprašaj za podrobnosti, čeprav meni niso znali skoraj nič povedat, sem se morala kar sama znajt in preračunat zadeve
lp
b


Posted By: Angelina
Date Posted: 01.12.2006 at 21:56
Kdo pa ti plačuje če si jih ne sama?
Ker če si sama potem si lahko višaš če si ne pa ne moreš kar višati... samozaposleni si sami dodelijo razed v katerega spadajo delavci pa pač kot je neto
Koliko najmanj moraš plačevati pa določi DURS


Posted By: brbr
Date Posted: 01.12.2006 at 22:03
Meni so na DURSu Center rekli, da si lahko plačujem kolikor si hočem (sem si tik pred tem sploh uredila status) in niso nič gledali, kakšne dohodke zares imam.
Sicer pa sem mislila - če ti plačuje ministrstvo za kulturo.


Posted By: dreja
Date Posted: 08.1.2007 at 16:42
Jaz imam status kulturne delavke od 1.7.2006, prispevke pa mi placuje drzava-najnizje. Pred tem sem bila nekaj mesecev brezposelna in nisem dobivala nobene socialne pomoci. Rodila bom sredi maja, tako, da bom imela delovne dobe 11 mesecev in ne 12 mesecev kot je potrebno. Zanima me ali se steje povprecje prihodkov ali prispevkov? In kako visoka je porodniska, ce se stejejo le prispevki? Hvala za odgovor.


Posted By: brbr
Date Posted: 08.1.2007 at 21:12
Ista figa je - za tisti mesec, ko si bila brezposelna, se ti bodo šteli minimalni prispevki. Enako kot sedaj, ko ti prispevke plačuje država. Višino porodniške si lahko izračunaš na:
http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/izracunOSNOVA.asp - http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/izracunOSNOVA.asp .
 


Posted By: dreja
Date Posted: 15.1.2007 at 21:30
Hvala za odgovor. Zanima me se kako je s temi prispevki v casu porodniskega dopusta? jih placuje drzava? oziroma, ce se odlocim sedaj ostale mesece doplacevat osnovi ali to pomeni, da si doplacujem tudi v casu porodniskega dopusta?


Posted By: brbr
Date Posted: 15.1.2007 at 21:44
Med porodniško plačuje vse država, v višini pač glede na višino porodniške. Prej pa sem osnovi jaz doplačevala samo toliko, kolikor je šlo v izračun za višino nadomestila. Porodniško sem nastopila začetek julija - za nadomestilo se je upoštevalo 12 mesecev do maja (vključno), zato sem si za maj še plačala višjo tarifo, za junij pa že najnižjo možno. Na občini in dursu sem jih 100x vprašala, ali je to ok, da mi ne bi slučajno potem težili (če bi si morala odslej vedno plačevati tako visoke prispevke, bi bankrotirala:) - pa so rekli, da je vse ok, da njih ne briga, koliko plačujem, in res mi doslej še nihče ni nič rekel.
 


Posted By: lamorna
Date Posted: 08.3.2007 at 09:56
Zanima me, ce ima kdo kaksne info o tem, kako je, ce se po koncu porodniskega dopusta odlocis za polovicni delovni cas do 3. leta otrokove starosti. Uradniki me posiljajo od enega do drugega, nihce ne ve niti postopkov, kako se to ureja. Na mojem CSD Lj.Center so mi povedali narobe, iskala pomoc tudi pri pravniku na Glosi. Sem samozaposlena, prevajalka, prispevke sem si vse cas placevala sama. Ce prav razumem, mi torej zdaj pol prispevkov do najnizje osnove placa drzava, pol pa sama. Ne vem pa, kako je z delovno dobo (se steje cela) in z bolnisko. Se pravi, ce zboli otrok, ali to pomeni, da dobim nadomestilo sele po 30. dnevu bolezni. Grozno je, kako smo neizenaceni z zaposlenimi. Ze ves ta cas, ki ga porabis za iskanje info, kaj sele glede pravic.
Hvala za info, ce kdo ima te izkusnje in zadevno vedenje.


Posted By: irena
Date Posted: 13.3.2007 at 15:37
ko sem bila sama v podobni situaciji, pred slabim letom. sem zelo hitro dobila odgovor NE, samozaposleni v kulturi, kje drugje ali sp ne morejo na polovicno bolnisko!!!
ko zboli otrok, dobis nadomestilo takoj prvi dan!


Posted By: irena
Date Posted: 13.3.2007 at 22:00
mislila sem na polovični delovni čas - ne polovično bolniško seveda!Dead


Posted By: brbr
Date Posted: 14.3.2007 at 09:37
Lamorna, prosim javi, če kaj izveš, tudi jaz bom kmalu v podobnem položaju in sem razmišljala o tej možnosti.


Posted By: lamorna
Date Posted: 14.3.2007 at 17:30
Hvala za informacije. Vsaj to, no, da dobiš bolniško nadomestilo v primeru otrokove bolezni.
Trenutno mi nadvse učinkoviti uradniki na Min. za kulturo že drugi teden (po dvakratnem telefonskem urgiranju!) packajo eno ubogo odločbico, da se me vpiše v razvid za polovični del. čas. Ko to dobim, se podam naprej na lov za info in urejanjem. Bom sporočila, ko bom uredila. (Upam, da ne bo šla hčerka takrat že v šolo).
LP


Posted By: irena
Date Posted: 21.3.2007 at 12:31

hojla lamora
Trosila sem napacne informacijo o moznosti zaposlitve za krajsi delovni cas v obdobju do otrokovega tretjega leta starosti tudi za samozaposlene.
Ko sem si sama pred letom zelela to urediti, se ni dalo, sedaj pa so spremenili zakon, in so vsaj na tem podrocju pravice samozaposlenih izenacene z zaposlenimi.
torej pol prispevkov placas sam, pol ti jih placa drzava

http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/krajsiDelovniCas.asp

uspesen boj! sporoci kako je slo
lp
Posted By: lamorna
Date Posted: 21.3.2007 at 22:30
Hvala za link, Irena. To, da ta rec do 3. leta otrokove starosti velja tudi za nas, vem, zato tudi urejam. In bi bila ze tudi sporocila kaj novega, a vas res ne bi rada kratko/dolgocasila z absurdnostmi in naravnost kafkovskimi situacijami, ki jih zdaj ze 3. teden prezivljam na telefonu z Ministrstvom za kulturo, ker mi nizji uradniki ne uspejo izgotoviti tiste odlocbe, visji pa ne uloviti presvitlega ministra, da bi jo podpisal. Ne mores verjet...
A da ne dolgovezim, naj v tem trenutku samo se toplo priporocim vsem, ki se nameravajo odlociti za tako možnost, naj zacnejo urejati papirje vsaj 2 meseca pred koncem porodniskega dopusta. Za urejanje z M. za kulturo racunajte vsaj 1 mesec in obilo zivcev. In smisel za humor imejte.
Se oglasim, ko bo kaj novega pri meni.
LP


Posted By: irena
Date Posted: 21.3.2007 at 22:43
kot  vem se postopek izvede takole: izpolnis vlogo + oddas kopijo obrazec M1 in M2 (ce tega nimas doma zahtevas kopijo na  Miklosicevi) in odides na CSD, z dnem, ko si oddal vlogo ti zacne teci polovicni delovni cas. Sele ko dobis odobreno odlocbo., gres na MK. Cakanje na odlocbo MK ni pomembno!
info sem dobila na CSD Bezigrad - upam da verodostojno!
lp


Posted By: irena
Date Posted: 21.3.2007 at 22:45Posted By: lamorna
Date Posted: 21.3.2007 at 22:52
Najlepsa hvala. Meni so ocitno povedali narobe- ravno obratno, da moram najprej z MK dobiti odlocbo o polovicnem del. casu, potem pa na CSD.
To je res neverjetno. Da ti ljudje dobivajo redne place in vse udobje, ki gre zraven, za to da nimajo pojma o tako enostavnih stvareh.
Bom poskusala sreco po protokolu, ki si ga napisala. Hvala. Se oglasim. Veselimo se svoje zlate svobode. Big smile


Posted By: irena
Date Posted: 21.3.2007 at 22:54
kot  vem se postopek izvede takole: izpolnis vlogo + oddas kopijo obrazec M1 in M2 (ce tega nimas doma zahtevas kopijo na  Miklosicevi) in odides na CSD, z dnem, ko si oddal vlogo ti zacne teci polovicni delovni cas. Sele ko dobis odobreno odlocbo., gres na MK. Cakanje na odlocbo MK ni pomembno!
info sem dobila na CSD Bezigrad - upam da verodostojno!
a verjetno je tvoje bodenje na MK povezano se s cim drugim
lp


Posted By: irena
Date Posted: 21.3.2007 at 22:57
hoj, upam, da ti bo uspelo!, tudi meni so na Miklosicevi prvo govorili o tem postopku, pa so na CSD to zanikali in povedali svoje!
ja njihov bistven problem je, da ti ne znajo posredovat info. !!! pustmo, da bi to lahko vedeli na MK, ce kao?! stojijo za nami


Posted By: lamorna
Date Posted: 27.3.2007 at 23:39
Takole je bilo. Odlocbo MK o vpisu v razvid za polovicni delovni cas sem potrebovala najprej, z njo in obrazcem M1 (in M2,ki je njegova kopija) sem morala na Miklosicevo na ZZZS soba 36, prijave samozaposlenih. Tam te prijavijo (a najprej sele 6 dni pred iztekom porodniskega dopusta, tako da ne hodite prezgodaj. Meni so najprej rekli, da 30 dni pred koncem porodniske, a to ni res in bom zdaj morala po tistih stopnicah z vozickom cez tri tedne se enkrat.) S seboj moras imeti tudi M2 od takrat, ko si se prvic pri njih prijavila. Nato gres z novim M2 in izpolnjenim formularjem S-3/1 (vloga za uveljavitev pravice do plačila prispevkov zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva) na svoj CSD (v mojem primeru v 4. nadstropju, brez dvigala. Idealna lokacija za CSD, da jih bolni, noseci, dojencki, sepavci, ja ne bi prevec nadlegovali.)  Do tja zdaj se nisem prisla, a menda je to zadnja postaja.
Tu sem vam navedla samo dejstva, o casu, ki sem ga prebila na telefonu, da sem vse to izvedela, raje ne bi. Veliko srece vsem pri urejanju.

LP


Posted By: Irena Polanec
Date Posted: 12.4.2007 at 23:48
Ugotavljam, da vse premalo samozaposlenih staršev ve, da lahko uveljavljajo izplačilo nadomestila plače za nego bolnega otroka. Bolniško za nego lahko namreč uveljavljamo od prvega dneva otrokove bolezni in ne od 31-ga kot to velja za našo samozaposleno bolezen.

Postopek je tak - ob prvem obisku zdravnika z otrokom 'odpreš' bolniško. Ob kontroli oz. po času, ki je po pravilih predviden za določeno bolezen (število dni je odvisno tudi od otrokove starosti), greš po bolniški list. Tega je potem potrebno odnesti na svojo davčno upravo. Tam ta list potrdijo in te opremijo še z izpiskom višine plačanih prispevkov za preteklo obdobje.

Potem to oddaš (ali pošlješ) na zavod za zdravstveno zavarovanje (v LJ je to na Miklošičevi, soba št. 43, če se ne motim - tel. 3077280).

Nadomestila izplačujejo navadno v svojih rokih (enkrat mesečno, se mi zdi).

In po čem je bolezen? Za 8 dni nege sem prejela 145 E (ministrstvo mi plačuje prispevke po najnižji osnovi). 


Posted By: dreja
Date Posted: 19.4.2007 at 09:22

Mene pa zanima, ce katera ve postopek zamrznitve statusa za cas porodniske. Meni so na ministrsvu rekli, da moram poslat vlogo za mirovanje, poleg pa prilozit odlocbo od centra za socialno vlogo o porodniski. Tam pa so mi rekli, da ne dobim nic.Posted By: lamorna
Date Posted: 17.5.2007 at 23:41
Da koncam zgodbo o prehodu na polovicni delovni cas. M2 obrazec z Miklošičeve in formular S-3/1 (vloga za uveljavitev pravice do plačila prispevkov zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva) sem kar po pošti poslala svoji socialni delavki na CSD in 3 tedne pozneje dobila odločbo, da koristim pravico do polovičnega delovnega časa in da mi oni plačujejo polovico prispevkov do najnižje osnove. Zdaj čakam, da dobim pošto še od DURS-a in da začnem sama spet plačevati polovične prispevke.

Lep pozdrav vsem


Posted By: Suni
Date Posted: 23.5.2008 at 09:29
Mene pa zanima, ali si lahko z dodatnimi plačili prispevkov zvišam porodniško, če mi zdaj MK plačuje osnovo?


Posted By: Oblikovalka
Date Posted: 03.9.2008 at 16:39
Pozdravljeni, zanima me, če kdo ve na kakšen način se da izdajati račune, oz. prejemati prihodke, če imaš status samozaposlenega v kulturi in greš na bolniško zaradi rizične nosečnosti. Vem, da takrat ne smeš delati ( vsaj ne uradno) vendar imaš določene nedokončane projekte, ki se bodo še dokončali in za katere je potrebno izdati račun in tudi poplačati vse ostale podizvajalce. Ali za to obstaja kakšen pravno in davčno sprejemljiv način, ali je potrebno najti kakšno drugo rešitev?Print Page | Close Window